Praktični nasveti za vse, ki se želite naučiti tujega jezika

Kako se naučiti kateregakoli jezika?

Življenje v ‘instant’ kulturi nam na vsakem koraku narekuje, da moramo stvari početi hitro in učinkovito. Žal pri veliko stvareh ni bližnjic, to pa še posebej velja za učenje jezikov. Učenje vam lahko olajša nekaj uporabnih nasvetov:

  1. Vedite, zakaj se jezika učite

To zveni kar očitno, vendar se morate pred učenjem jezika dejansko vprašati, zakaj se jezika želite naučiti. Če ne boste imeli dobrega razloga, se lahko kaj hitro zgodi, da vam bo zmanjkalo motivacije. Na Slovence boste sicer naredili dober vtis z angleščino ali nemščino, še bolj pa bomo veseli, če se boste naučili slovensko. Spoznavanje novih ljudi in kultur je velikokrat razlog za učenje jezika. Vsekakor pa je potrebno zavihati rokave in si reči: ‘Želim se naučiti tujega jezika, zato bom naredil vse, kar je v moji moči v tem jeziku, s tem jezikom in za ta jezik!’

naucite se tujega jezika

  1. Pogovarjajte se sami s seboj

Kadar ne najdete partnerja za pogovor v ciljnem jeziku, ni nič narobe s pogovarjanjem s samim seboj. Mogoče vam zveni čudno, vendar je to dobra vaja. Na tak način boste obnavljali že znano besedišče in fraze, pridobili boste tudi samozavest.

  1. Zabavajte se!

Raba tujega jezika v kakršnihkoli okoliščinah je ustvarjalno dejanje. Pomislite, na katere kreativne načine bi lahko vadili tuj jezik: odigrajte radijsko igro ali sceno iz filma s prijateljem, narišite strip, napišite pesem ali preprosto govorite kadarkoli imate priložnost, čeprav sami s seboj.

  1. Najdite partnerja

Udeležba na tečaju tujega jezika s sorodnikom, znancem ali prijateljem je dobra poteza pri učenju jezika. Drug drugega bosta vzpodbujala, verjetno pa ne bo manjkalo tudi zdrave tekmovalnosti, kar bo vsekakor vplivalo na jezikovni napredek.

  1. Prebudite otroka v sebi

To ne pomeni, da morate hoditi po svetu s hrano v laseh, ampak se poskusite učenja jezika lotiti na otroški način. Ni res, da do otroci boljši učenci od odraslih, nekatere novejše raziskave namreč navajajo, da ni neposredne korelacije med starostjo in sposobnostjo učenja. Ključ do učenja na otroški način je zavzetje otroške pozicije: igre v jeziku, dovolj samozavesti, pripravljenost na napake.

Verjetno se boste iz lastnih izkušenj strinjali, da se učimo na napakah. Če napako naredimo kot otroci, je to nekaj vsakdanjega, napake odraslih pa pogosto naletijo na grajo in neodobravanje. Delanje napak je pomemben element učenja jezika, zato se otresite zadržkov in sprejmite, da ne znate vsega. Slednje je eden izmed ključnih elementov napredka ne samo pri učenju tujih jezikov, temveč tudi na drugih področjih usvajanja novih veščin.

naucite se tujega jezika

  1. Poslušajte

Različni jeziki imajo različne načine izgovorjave in rabe govornih organov. Morda vam bo zvenelo čudno, vendar je opazovanje govorcev jezika, ki se ga učite, koristno za pridobivanje jezikovnega znanja. Ob gledanju skušajte zvoke posnemati in ponotranjiti. Stvar se vam bo morda od začetka zdela smešna, vendar verjemite, da boste na dolgi rok začeli opažati spremembe.

Če nimate možnosti opazovanja rojenih govorcev v njihovem naravnem okolju, lahko izgovorjavo posnemate tudi ob gledanju filmov, nadaljevank ali oddaj v tujem jeziku.

  1. Odpotujte v kraje, kjer jezik govorijo

Če se učite n.pr. angleško in odpotujete v angleško govorečo deželo, lahko ima to številne prednosti, od katerih je glavna ta, da imate naravne govorce na dosegu roke in s tem veliko priložnosti za rabo jezika. Prav tako imate priložnost za izpopolnjevanje slušnega razumevanja in priučitve rabe vsakdanjega besedišča.

O avtorici:

LEA PODKRAJŠEK

Učiteljica angleškega jezika, ki ima dolgoletne izkušnje s poučevanjem angleščine tako na številnih podjetjih kot tudi z vodenjem splošnih tečajev ter pripravami na mednarodne izpite. Svoje ure rada popestri z različnimi pristopi k poučevanju na način, da tečajnikom nikoli ni dolgčas.

Je tudi goreča zagovornica učenja ob glasbi, tako da v ozadju njenih učnih ur skoraj nikoli ne manjka kakšna sonata ali venček komadov za boljše počutje in hitrejše pomnjenje. Tečajniki se pri Lei ogromno naučijo in se hkrati zabavajo. Lea obožuje vožnjo s kolesom in pohan sir.